Zomerdromen: mijn verhaal in een verhalenbundel

Al mijn hele leven is schrijven mijn hobby. Toen ik klein was schreef ik verhaaltjes en hield ik een dagboek bij. Inmiddels heb ik al bijna zes jaar mijn eigen blog. Maar mijn droom is het uitbrengen van een eigen boek. Een jaar geleden kreeg ik onverwacht de vraag of ik een verhaal wilde schrijven voor een verhalenbundel. Initiatiefneemster Lianne Reijntjes ‘ken’ ik online al een aantal jaren. Haar vraag maakte me meteen enthousiast. Ik ging mijn eerste échte verhaal schrijven! Afgelopen juni is mijn verhaal in de bundel Zomerdromen gepubliceerd. In dit artikel neem ik je mee in de reis van de eerste letter tot de uiteindelijke publicatie.

Een groentje in de schrijverswereld

Toen ik ‘ja’ zei tegen het onwijs leuke voorstel van Lianne, had ik al een idee voor een verhaal. Ik wilde een verhaal schrijven dat grotendeels gebaseerd is op mijn eigen ervaringen. Maar waar moest ik beginnen? Dus ik deed wat research en pakte mijn schrijfblok erbij. Ik werkte eerst de personages kort uit en maakte een lijst van de gebeurtenissen die ik in het verhaal wilde hebben. Ik had nog nooit een verhaal geschreven, maar dit gaf me in ieder geval houvast om te beginnen met schrijven.

“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.”

– Ernest Hemingway –

Schrijven, schrijven en nog eens schrijven

Tijdens onze vakantie aan het Gardameer in Italië begon ik met schrijven. En ik ben in één ruk doorgegaan. Wat ik me vooral herinner is het plezier dat ik beleefde met het schrijven van het verhaal. Dat was zo’n fijn gevoel. Ik schreef op de veranda van onze stacaravan met uitzicht op het Gardameer. Deze prettige omgeving heeft zeker bijgedragen aan het fijne gevoel dat ik toen had en de flow waar ik in zat.

Na de eerste versie nam ik een break en een dag of twee later las ik door wat ik geschreven had. Door die break kon ik het verhaal beter bekijken en zag ik meteen wat er ontbrak en welke stukken ik anders wilde formuleren. Dit proces heb ik de hele vakantie herhaald totdat ik tevreden was.

Niet meteen corrigeren

In 2019 volgde ik een cursus teksten corrigeren bij schrijfster Chinouk Thijssen. Door de cursus kijk ik nu vaak anders tegen teksten aan. Maar bij het schrijven van een verhaal moet je dit juist niet doen. Hier kwam ik al heel snel achter. Ik moest het corrigeren loslaten en eerst de woorden uit mijn hoofd laten stromen. Het corrigeren zou aan het einde wel komen.

Na mijn vakantie ging de eerste versie (wat voor mij al versie tien was) naar Lianne voor feedback. Met een hele reeks tips kreeg ik mijn verhaal niet veel later terug. De feedback was eerste even schrikken, maar mijn verhaal kon er alleen maar beter door worden. Dus ik pakte mijn laptop erbij en begon met herschrijven.

Wisselen van vertelperspectief

In eerste instantie schreef ik het hele verhaal vanuit de derde persoon. Om meer gevoel in het verhaal te krijgen gaf Lianne mij de tip om vanuit de ik-persoon te schrijven. Deze aanpassing heb ik als eerste verwerkt en Lianne had gelijk. De emoties in het verhaal kwamen veel duidelijker naar voren door het vertelperspectief te veranderen.

Ook de gebeurtenissen in mijn verhaal paste ik aan door meer gevoel toe te voegen. Daardoor kwam het verhaal veel meer tot leven. Zonder te tips van Lianne had ik dit niet gekund. Ook van een aantal andere auteurs van de verhalenbundel kreeg ik feedback. Die heb ik verwerkt en ik ben blij met het uiteindelijke resultaat.

Wat is mijn volgende stap?

Mijn verhaal ‘Vriendschap voor altijd’ in de verhalenbundel Zomerdromen is natuurlijk mijn eerste echte verhaal. Ik heb veel leuke reacties gehad maar ook een paar reacties die wat minder positief waren. Dat was wel even slikken. Ik deelde mijn gevoel met Lianne en ze gaf aan dat het pas mijn eerste verhaal is en ik er niet te zwaar aan moet tillen. Het is een mening en niet iedereen vindt alles even leuk. Toch raakte het me wel. Maar na een paar dagen kon ik het naast me neerleggen. Ook het idee dat iedere schrijver hier wel eens mee te maken heeft gehad, hielp me erdoorheen.

Ik denk al een tijdje na over welke stap ik nu wil gaan zetten op schrijfgebied. Ik heb nog een kort verhaal voor mezelf geschreven en ik heb een idee voor een vervolgverhaal op ‘Vriendschap voor altijd’. Verder heb ik het gevoel dat ik de non-fictie kant op wil gaan. Mijn levensverhaal schrijven. Hoe en wat weet ik nog niet precies. Daar ben ik nog mee bezig.

Ben je benieuwd geworden naar de verhalenbundel? Zomerdromen is verkrijgbaar in de webshop van Lianne of bij KoboApple Books en Bol.com!

Liefs, Michelle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.