Project journal blog

Hoe journalen mijn leven heeft veranderd

Sinds ik aan het begin van dit jaar ben begonnen met journalen, is mijn leven veranderd. Nu denk je misschien: Journalen is toch het schrijven in een dagboek? Dat is inderdaad de letterlijke betekenis maar journalen is zoveel meer. En ik ga je vertellen waarom journalen zo fantastisch is, zodat ook jij je leven kunt veranderen (als je dat wilt natuurlijk).

Een ‘opgeruimd’ hoofd

Even een terugblik naar de periode vóór februari van dit jaar. Ik had een zware periode achter de rug. Ik was hoogzwanger toen we op 23 november 2020 de sleutel kregen van ons nieuwe huis. Op 28 november ben ik bevallen (twee weken te vroeg). Na de kraamweek heb ik 9 weken lang in mijn eentje voor een baby en peuter gezorgd (want mijn man was aan het klussen in het nieuwe huis) en ondertussen heb ik een heel huis in verhuisdozen ingepakt om op 23 januari 2021 te kunnen verhuizen. In mijn hoofd was het een grote chaos na deze periode en ik zat totaal niet lekker in mijn vel. Ik wilde al mijn gedachten ordenen en weer meer structuur krijgen in mijn leven. Ook de doelen en ideeën die ik had wilde uitwerken. En o ja, mijn mindset kon ook wel wat positiever. Ik wilde dus best veel veranderen. Ik wist ook dat dat tijd zou kosten. Maar hé, ik zette in ieder geval de eerste stap. De vraag was alleen: waar moet ik beginnen? Het antwoord bleek heel simpel: begin met journalen.

Vorig jaar kwam ik via Cynthia van Structuurjunkie terecht bij Merel Kosters. I LOVE HAAR INSTAGRAM ACCOUNT. Ga haar zeker volgen als je ook van structuur, plannen en persoonlijke groei houdt. Zij heeft mij geïnspireerd om te beginnen met journalen. Ik kocht haar e-book ‘Project Journal’ (niet gesponsord maar écht een aanrader). Na het lezen van Project Journal pakte ik een schrift en een pen en ik begon met het leegmaken van mijn hoofd. Op die manier kon ik de eerste chaos aan gedachten ‘opruimen’. Ik voelde dat er weer ruimte ontstond in mijn hoofd om te genieten van eenvoudige dingen in het leven. Het leegmaken van mijn hoofd deed ik regelmatig die eerste periode.

Van doelen helder krijgen naar het zetten van stappen

Pas na een paar weken pakte ik de commando’s (journalopdrachten) van Project Journal erbij. Een paar keer per week nam ik een halfuur voor mezelf en zonder er veel bij na te denken schreef ik op wat er in de betreffende opdracht gevraagd werd. Na een maand keek ik terug op de 14 commando’s die ik had uitgewerkt. Ik zag oude en nieuwe doelen, subdoelen, verlangens en taken. Ik wist meteen: hier moet ik iets mee doen. Zoals Merel ook op haar Instagram account vertelt, is het belangrijk om af en toe alles wat je hebt opgeschreven op een rijtje te zetten. Op dit manier worden verbanden zichtbaar en kun je een actieplan maken voor je doelen.

Mijn grootste verlangen waargemaakt

Door het journalen werd duidelijk dat ik als eerste op zoek wilde naar een nieuwe functie binnen het bedrijf waar ik werk. Want in bijna elke commando kwam dit verlangen naar voren. Ik wist ook precies wat ik wilde doen. Dit weet ik al twee jaar maar ik ben er nooit zo actief mee bezig geweest. Door er nu zo actief mee bezig te zijn werd het verlangen alleen maar sterker. Op de vacaturesite van mijn werk zag ik dat ze op dat moment niemand zochten voor de functie. Ik besloot verder te gaan met journalen – ook over dit doel/verlangen – en de vacaturesite in de gaten te houden. Twee maanden later was het moment daar: de vacature stond online! Ik heb geen moment getwijfeld en met al mijn enthousiasme een sollicitatiebrief geschreven. Na twee sollicitatierondes hoorde ik dat ze mij hadden gekozen voor de functie!

Een nieuwe functie krijgen was mijn grootste verlangen op dat moment. Maar dromen en verlangens zijn oneindig. Door het journalen weet ik beter en duidelijker wat ik wil in mijn leven. Ik onderneem eindelijk actie om mijn verlangens en doelen waar te maken. Soms duurt het proces naar een bepaald doel wat langer maar het feit dat ik stappen zet voelt ontzettend goed. Ik laat het leven niet gewoon gebeuren, ik leef mijn leven zoals ik wil dat het is.

Liefs, Michelle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.